e-ISSN 2147-2475
Volume : 5 Issue : 2 Year : 2024

Quick Search




Respiratory Case Reports - Respir Case Rep: 5 (2)
Volume: 5  Issue: 2 - June 2016
CASE REPORT
1.A Rare Complication of Cryotherapy Used in Endobronchial Malignant Melanoma: “Cryoshock”
Ayse Bahadir, Mediha Gonenc Ortakoylu, Isil Kibar, Sinem Iliaz, Mehmet Akif Ozgul, Erdogan Cetinkaya, Naciye Arda
doi: 10.5505/respircase.2016.52523  Pages 77 - 80
Malign melanomun endobronşiyal metastazı (EBM) nadir olarak bildirilmiştir. Kriyoterapi EBM tedavisinde yaygın olarak ve güvenle kullanılmaktadır. Kriyoterapi ile tedavi edilmiş malign melanoma bağlı bir EMB olgusunu sunmak ve ilgili literatür ile tartışmayı amaçladık. Elli altı yaşında erkek hasta, bir akciğer kitlesinin değerlendirmesi için yatırıldı. Toraks BT’de sol ana bronşu daraltan 3x4x7cm nekrotik santral bir kitle görüldü. Rijid bronkoskopi yapıldı ve mekanik rezeksiyon ve kriyoterapi uygulandı. Biyopsiler malign melanomun metastazı olarak sonuçlandı. İşlemden üç gün sonra muhtemel kriyoşok bulgularıyla hastaneye başvurdu. Bildiğimiz kadarı ile literatürde akciğer malignitelerinde kriyo-terapi kullanımının komplikasyonu olarak kriyoşoku bildiren bir yazı bulunmamaktadır.
Endobronchial metastases (EBMs) of malignant melanoma are rare. Cryotherapy is a safe and widely used method for the treatment of EBMs. Herein, we present a malignant melanoma case with EBMs treated with cryotherapy and discuss in the light of the literature data. A 56-year-old male patient was hospitalized for the evaluation of a lung mass. Thoracic computed tomography scan showed a 3x4x7cm necrotic central mass lesion narrowing the left main bronchus. We performed rigid bronchoscopy and applied mechanical resection and cryotherapy. Biopsies revealed malignant melanoma metastases. Three days after the procedure, he was admitted to the hospital with signs of possible cryoshock. To the best of our knowledge, there is no paper reporting cryoshock as a complication of cryotherapy application in lung malignancies in the literature.

2.Attention to Pheochromocytoma History: Lung Metastasis after Nine Years
Fatma Tokgöz Akyıl, Emine Aksoy, Akın Öztürk, Oğuz Aktaş, Tülin Sevim
doi: 10.5505/respircase.2016.48303  Pages 81 - 84
Feokromositoma, nadir görülen, adrenal medülladaki kromaffin hücrelerden kaynaklanan bir tümördür ve %10 oranında malign karakterlidir. Histopatolojik bulgular benign olsa da yıllar sonra metasta-za rastlanabilir. Elli beş yaşında erkek hasta ateş ve öksürük şikâyetleri ile kliniğimize başvurdu. Genel durumu iyi, fizik muayene bulguları normaldi. Hipertansiyon, diabetes mellitus ve koroner arter hastalığı bulunmaktaydı. Hiç sigara içmemişti. Rad-yolojik görüntülemesinde her iki akciğerde, yaygın, nodüler ve kitlesel lezyonlar saptandı. Transtorasik iğne aspirasyon biyopsisi uygulandı ve feokromasitoma metastazı tanısı konuldu. Yaygın lenf nodu ve kemik metastazları da saptanan ve lezyonları rezek-tabl olmayan hasta onkolojiye yönlendirildi. Tanının ikinci yılında eksitus oldu. Olgu nadir görülmesi nedeniyle literatürler eşliğinde sunuldu.
A pheochromocytoma is a rare tumor arising from the adrenal medulla chromaffin cells with a malignancy rate of 10%. Metastasis can occur years later, even in the presence of benign histopathological findings. A 55-year-old male was admitted to our clinic with complaints of fever, night sweats, and cough. His physical examination findings were normal. He had hypertension, diabetes mellitus, and coronary artery disease and he never smoked. Radiological examination revealed extended, multiple, well-defined, extended bilateral nodular and mass lesions. Transthoracic needle aspiration lung biopsy was performed and the biopsy result was reported as a pheochromocytoma metastasis. Due to extended lymph node and bone metastasis, he was referred to the oncology department. He died in the second year of the diagnosis. The case is presented due to its rarity with respect to the literature.

3.INTERACTIVE CASE REPORT: An 81 Year-Old Woman with Hydatid Cyst-Related Pulmonary Embolism
Tülay Kıvanç, Hüseyin Lakadamyalı, Hatice Lakadamyalı
doi: 10.5505/respircase.2016.62207  Pages 85 - 88
Kist hidatikle ilişkili pulmoner emboli nadir görülen bir hastalıktır. Seksen bir yaşında kadın hasta göğüs ağrısı ile hastaneye başvurdu. Multidetektör bilgisayarlı tomografide lober ve segmenter dalları ile birlikte sağ ana pulmoner arterde damar genişlemesine neden olan kız vesiküller içeren oval şekilde kistik dolum defekti saptandı. Abdominal ultrasonografide karaciğer sağ lobunda vena cava inferiora komşu kız veziküller içeren dev tip üç hidatik kist olduğu gözlendi. Kist hidatiğin yaygın olduğu ülkelerde göğüs ağrısı ile başvuran hastada hepatik hidatik kist de saptanmışsa, kist hidatik ilişkili pulmoner emboli mutlaka ayırıcı tanıda akla getirilmelidir.
Hydatid cyst related-pulmonary embolism is an uncommon condition. We admitted an 81-year-old woman to our hospital with chest pain. A multi-detector computed tomography of the chest showed an oval, cystic filling defect, containing daughter cysts, causing vessel enlargement within the right main pulmonary artery and its lobar and segmental branches. Three giant hydatid cyst lesions in the right lobe of the liver adjacent to the inferior vena cava with daughter cysts were detected using the abdominal ultrasonography. Hydatid cyst-related pulmonary embolism should be considered in the differential diagnosis in patients who have chest pain and hepatic hydatidosis.

4.INTERACTIVE CASE REPORT: A Case of Septic Pulmonary Embolism Secondary to Tooth Abscess
Muzaffer Sarıaydın, Aydın Balcı, Sevinç Sarınç Ulaşlı, Ersin Günay, Seçil Demir, Mehmet Ünlü
doi: 10.5505/respircase.2016.28247  Pages 89 - 92
Septik pulmoner embolide, primer enfeksiyon odağındaki fibrin içine yerleşmiş mikroorganizmaları içeren trombüs pulmoner arterlere yerleşmektedir. Her iki akciğer parankiminde genellikle multipl ve bilateral nodüler, kaviter veya kama şeklinde infiltrasyonlara yol açar. Altmış sekiz yaşında erkek hasta ateş ve göğüs ağrısı şikayeti ile polikliniğimize başvurdu. Akciğer grafisinde sağ hemitoraksta plevral efüzyon ve birkaç adet kaviter lezyon görüldü. Toraks bilgisayarlı tomografisinde bilateral multipl kaviter lezyonlar ve sağ hemitoraksta plevral efüzyon izlendi. Hastanın ayrıntılı anamnezinde 20 gün önce diş apsesi nedeniyle üç gün antibiyotik tedavisi kullandığı öğrenildi. Kliniğimizde seftriak-son ve metronidazol tedavisi başlandı ve hızlı klinik iyileşme gözlendi. Hastaya bu klinik ve radyolojik bulguları ile septik pulmoner emboli tanısı konuldu. Septik pulmoner embolinin nadir ancak ciddi sonuçları olmasından dolayı, ayrıntılı anamnez ve radyolojik bulgular ile tanıya ulaşmanın kolaylığını vurgulamak amacı ile bu olguyu sunduk.
Septic pulmonary embolism is a disease which spreads of infectious microorganisms embedded in arterial fibrins. It usually causes multiple or bilateral nodular infiltrates and wedge-shaped cavity on bilateral lung parenchyma. A 68-year-old male patient admitted to our clinic with complaints of chest pain and fever. A few cavitary lesions and right-sided pleural effusion were identified on chest X-ray. Thoracic computed tomography revealed bilateral multiple cavitary lesions and pleural effusion in the right hemithorax. Based on his medical history, he received a non-specific antibiotic medi-cation for three days for tooth abscess approximately 20 days ago. Then, treatment was initiated with ceftriaxone and metronidazole. Rapid clinical improvement was observed. With these clinical and radiological findings, the diagnosis of septic pulmonary embolism was made. We present this case to highlight the importance of early diagnosis with detailed medical history and radiological findings of this rare disease with possible serious consequences.

5.Coinciding of Pulmonary Embolism and Immune Thrombocytopenia; A Rare Case
Jülide Çeldir Emre, Tuğba Önalan, Nur Soyer, Sami Deniz, Mustafa Hikmet Özhan
doi: 10.5505/respircase.2016.37790  Pages 93 - 96
İmmün Trombositopeni (ITP); anti platelet immünglobulin üretimi ile ilişkili trombositopeni ve mukokutanöz kanamalarla karakterize otoimmün bir bozuk-luktur. Otuzdört yaşında bayan hastanın üç kez spontan kanamalı abortus öyküsü mevcuttu. Sol bacakta derin ven trombozu saptanan hastanın toraks bilgisayarlı tomografisinde (BT) her iki ana pulmoner arter ve segmental dallarda pulmoner emboliyle uyumlu dolum defektleri saptandı. Trombositopenisi olan olguya (13.000/mm3) düşük molekül ağırlıklı heparin (DMAH) başlanamadı. Olgunun periferik yayması ve kemik iliği aspirasyonu ITP ile uyumlu saptandı. Trombofili panelinde MTHFR ve Faktör V mutasyonu saptandı ve ömür boyu antikoagulan planlandı. İzlemde trombosit sayıları yeniden düşen hastaya hematoloji tarafından splenektomi planlandı. Genel cerrahi kliniğin-de yatarken nefes darlığı olması nedeniyle çekilen toraks BT' de her iki ana pulmoner arterde akut pulmoner tromboemboliyle uyumlu dolum defekti saptandı. Olgumuzda tekrarlayan pulmoner embolilerin olması ve dirençli ITP bulunması nedeniyle tedavide yaşanan güçlükler tartışılmaktadır.
Immune thrombocytopenia (ITP) is an autoimmune disease which is related to antiplatelet immuno-globulin production, characterized by thrombocytopenia and, mucocutaneous bleeding. A 34-year-old woman had spontaneous abortion three times. Having been detected deep venous thrombosis, thoracic computer tomography (CT) showed a mas-sive pulmonary embolism (PE) involving bilateral pulmonary arteries and segmental branches. The patient with thrombocytopenia (13,000 mm3) was unable to be given low molecular weight heparin (LMWH). The patient’s peripheral smear and bone marrow aspiration findings were compatible with ITP. Once MTHFR and Factor V mutation for thrombophilia were detected, anticoagulant treat-ment was planned life-long. As the platelet level decreased again, splenectomy was offered by a hematologist. While the patient was hospitalized in general surgery clinic for dyspnea, thoracic CT revealed acute embolism of the bilateral main pulmonary arteries. Our case is discussed due to difficulties in the treatment of recurrent pulmonary embolism and refractory ITP.

6.INTERACTIVE CASE REPORT: A Case of Foreign Body Aspiration Diagnosed in Early Adulthood
Mustafa Çörtük, Elif Tanrıverdi O, Binnaz Zeynep Yıldırım, Kenan Abbaslı, Mehmet Akif Özgül, Erdoğan Çetinkaya
doi: 10.5505/respircase.2016.92063  Pages 97 - 99
Hava yollarına yabancı cisim aspire edilmesi daha çok çocukluk döneminde ve genellikle de üç yaş altında görülmektedir. Nöropsikiyatrik hastalar dışında erişkin yaşlardaki aspirasyon hem daha nadirdir, hem de hastanın anamnezinde aspirasyon şüphesi bulunur. Çoğu olguda aspirasyon sonrası erken dönemde hastane başvurusu vardır ve geç saptanan olgular nadirdir. Sunulan olgu, tekrarlayan pnömoni ve nefes darlığı nedeniyle 20 yıldır tekrarlayan hastane başvurusu olan 30 yaşında erkektir. Son başvurusunda kliniğimizce yabancı cisim aspirasyonu tanısı konmuş ve tedavisi yapıl-mıştır. Aspirasyon anamnezi olmayan ve ancak genç erişkin dönemde tanı koyulabilen bir olgu olması nedeniyle sunuldu.
Foreign body aspiration is usually seen in childhood, mostly under the age of three. Aspiration in adults is rare, except for those with neuropsychiatric disorders and there is almost always a suspicious history for aspiration. Most cases are admitted to hospital early and delayed diagnosis is rare. Herein, we report a 30-year-old male case who was repeatedly treated for pneumonia and dyspnea for the past 20 years. In his recent hospitalization, he was diagnosed and treated as foreign body aspiration. We present this case, as there was no history of aspiration and it was finally diagnosed in the early adulthood.

7.Should Alpha-1 Antitrypsin Deficiency be Considered in the Etiology of Bronchiectasis?
Tülin Sevim, Fatma Tokgöz Akyıl, Emine Aksoy, Umut Kuver, Oğuz Aktaş
doi: 10.5505/respircase.2016.30306  Pages 100 - 103
Alfa 1 Antitripsin (AAT), serin proteaz ailesinden bir glikoproteindir ve eksikliğinde akciğerlerde en sık amfizem gelişmektedir. AAT eksikliğinde, amfizeme bronşektazi eşlik edebilir. Nadiren izole olarak bronşektazi bulunabileceği bildirilmiştir. Burada, kistik bronşektaziler nedeniyle tetkik edilen ve AAT eksikliği tanısı konulan ileri yaştaki bir olgu sunulmuştur. Bir haftadır ateş, öksürük ve balgam şikâyetleri ile başvuran 55 yaşındaki erkek hasta, hipoksemi ve enfekte kronik obstüktif akciğer hasta-lığı alevlenmesi tanıları ile kliniğimize yatırıldı. Bronkodilatör tedavi kullanmakta olan hastanın 50 paket/yıl sigara öyküsü bulunuyordu. Bilgisayarlı tomografide her iki akciğerde orta ve alt alanlarda yaygın kistik bronşektaziler saptandı. Etyolojik araştırma için istenen AAT düzeyi 21 mg/dL saptanarak AAT eksikliği tanısı konuldu. Panasiner amfizemin sık geliştiği AAT eksikliğinde nadiren baskın olarak bronşektazi bulunabilir. Bronşektazilerin etiyolojik araştırmasında, tüm yaş gruplarında AAT eksikliği de ayırıcı tanılar arasında bulunmalıdır.
Alpha 1 antitrypsin (AAT) is a glycoprotein of the serine protease family. In deficiency of AAT, pulmonary emphysema is common. Bronchiectasis may accompany with emphysema, although bronchiec-tasis may be rarely isolated. Herein, we report a 55-year-old male, who was examined due to wide-spread cystic bronchiectasis and diagnosed with AAT deficiency. A 55-year-old male was admitted with one week fever, cough, and sputum and was hospitalized due to chronic obstructive pulmonary disease exacerbation with hypoxemic respiratory failure. He was on bronchodilator treatment with a smoking history of 50 pack-year. Chest imaging revealed diffuse cystic bronchiectasis in the middle and lower lung zones. During the etiological inves-tigation, AAT level was found to be 21 mg/dL. He was diagnosed with AAT deficiency. Although most-ly panacinar emphysema is seen in AAT deficiency, bronchiectasis can be rarely predominant finding. It should be considered in all age groups in the dif-ferential diagnosis of bronchiectasis.

8.Therapeutic Application of Bronchoalveolar Lavage in a Case of Pulmonary Alveolar Proteinosis
Hamza Ogun, İpek Özmen, Elif Yıldırım, Korkmaz Oruç, Sinem Ağca Altunbey, Aslıhan Ak, Haluk Celalettin Çalışır
doi: 10.5505/respircase.2016.99815  Pages 104 - 107
Kırk altı yaşında erkek hasta, üç aydır devam eden öksürük ve nefes darlığı şikâyetleri ile başvurdu. Son 8 yılda iki kez akciğer tüberkülozu nedeniyle tedavisi almıştı. Akciğer grafisinde bilateral yaygın, birleşme eğiliminde olan asiner gölgeler izleniyordu. Yüksek rezolüsyonlu akciğer tomografisinde yaygın buzlu cam alanları ve kaldırım taşı görünümü izlenmesi nedeni ile tanısal amaçlı bronkoskopi ve BAL yapıldı, opak-beyaz görünümlü lavaj sıvısı izlendi. BAL sıvısının görünümü ve radyolojik bulguların ışığında hasta pulmoner alveoler proteinozis olarak değerlendirildi. Hipoksisi olan hastaya tedavi amaçlı olarak BAL işlemi yapıldı. Aynı gün içinde çekilen akciğer grafisinde radyolojik bulgularda anlamlı düzelme ve hastanın mevcut hipoksisinde iyileşme izlendi. Bir hafta sonra diğer akciğeri için tedavi edici BAL işlemi tekrarlandı. Hasta takibe alındı.
A 46-year-old male patient was admitted with complaints of cough and dyspnea for three months. The patient received twice anti-tuberculosis therapy within the past eight years. Bilaterally diffuse acinar shadows were observed with a tendency of coalescence on chest X-ray. Diagnostic bronchoscopy and bronchoalveolar lavage were performed for com-mon areas and a crazy-paving pattern of a glass appearance on high-resolution chest computed tomography and white, opaque looking lavage fluid was detected. The bronchoalveolar lavage fluid and radiological findings suggested pulmonary alveolar proteinosis. The bronchoalveolar lavage was performed on the patient with hypoxia. A significant improvement in radiogical findings of chest X-ray in the same day was observed with improved hypoxia. One week later, the therapeutic proce-dure was performed for the other lobe. The patient is still under follow-up.

9.Sarcoidosis Presenting as Endobronchial Mass: Report of Two Cases
Sinem Güngör, Nagihan Durmuş Koçak, Pınar Atagün Güney, Pakize Sucu, Sibel Boğa
doi: 10.5505/respircase.2016.86158  Pages 108 - 111
Sarkoidoz en sık akciğerler ve lenf nodlarını tutan, nedeni bilinmeyen ve multisistemik bir hastalıktır. Sarkoidozda akciğer tutulumu sıklıkla parankimal hastalık şeklindeyken, nadiren endobronşiyal kitle şeklinde tutulum görülebilir. Çalışmamızda, akciğer grafisinde bilateral hiler dolgunluk ve toraks bilgisayarlı tomografide mediastende multipl lenfadenopati ve subsegmental atelektazi nedeniyle bronkoskopi yapılan, bronkoskopide endobronşiyal lezyon görülüp sarkoidoz tanısı konan iki olguyu sunduk. Her iki olgu da ilaçsız takibe alındı. Literatürde de tedavisiz düzelen olgular bildirilmiştir. Endobronşiyal tutulum gözlenen iki sarkoidoz olgusunu endobronşiyal kitle lezyonların ayırıcı tanısında sarkoidozu vurgulamak için sunduk.
Sarcoidosis is a multi-system disorder with an unknown etiology, mostly affecting the lungs and lymph nodes. Lung involvement is mostly seen as parenchymal disease, while an endobronchial mass lesion is rarely seen. In this study, two cases with bilateral hilar enlargement on X-ray and mediasti-nal lymphadenopathy, bilateral milimetric paren-chymal nodules and atelectasis on thoracic computed tomography were presented, which an endobronchial mass lesion was seen during bronchoscopy. The lesion was diagnosed as sarcoidosis after histopathological examination. Both were followed with no medication. Cases with complete clinical resolution have been reported in the literature. We present these two cases of endobronchial sarcoidosis to highlight, that sarcoidosis should be kept in mind in the differential diagnosis of endobronchial mass lesions.

10.Drug-Induced Lung Disease: Report of Two Cases
İlim Irmak, Dilek Ernam, Ülkü Aka Aktürk, Feyyaz Kabadayı, Hasan Özgen, Makbule Özlem Akbay, Erhan Oğur, Ali Metin Görgüner
doi: 10.5505/respircase.2016.32448  Pages 112 - 116
Klinik, radyolojik ve histolojik bulgularının özgül olmaması ve nadir görülmesi nedeniyle ilaca bağlı akciğer hastalıklarının ayrıcı tanısını yapmak güçtür. Ülseratif kolit tanısı ile 10 yıldır sulfasalazin kullanan 80 yaşında ve kronik piyelonefrit nedeniyle bir yıldır nitrofurantoin kullanımı olan 70 yaşında olmak üzere iki bayan hasta nefes darlığı şikâyeti ile merkezimize başvurdu. Altta yatan hastalıklar dışın-da anormal muayene bulgusu saptanmayan hastaların toraks bilgisayarlı tomografilerinde bilateral non homojen konsolidasyon ve interstisyel tutulum alanları mevcuttu. Klinik, radyolojik bulgular ve uygulanan girişimsel tetkikler sonucu olgularda ilaca bağlı akciğer hastalığı düşünüldü. İlacın kesilmesi ile hastalarda klinik ve radyolojik düzelme görüldü. Nitrofurantoin ve sulfasalazine bağlı geli-şen akciğer hastalığının nadir görülmesi nedeniyle bu olguları sunduk.
As a considerable number of drugs has the potential of pulmonary toxicity, the diagnosis of drug-induced lung disease is an important challenge. Herein, we present two female cases. The first case was an 80-year-old woman who was under sulfasalazine treatment for ulcerative colitis and the other case was a 70-year-old woman who was under nitrofurantoin treatment due to chronic pyelonephritis. Their physical examination findings were normal and both patients had non-homogenous consolidations with interstitial involvement on computed tomography. Based on the clinical and radiological findings in conjunction with the results of invasive procedures, drug-induced lung disease was suggested. Clinical and radiological improvement was achieved with the discontinuation of the drugs. We report these cases due to its rarity.

11.Pulmonary Toxicity Due to Low-Dose Amiodarone Usage
Fatmanur Çelik Başaran, Canan Doğan, Ayşe Özsöz
doi: 10.5505/respircase.2016.92400  Pages 117 - 120
Amiodaron aritmi tedavisinde kullanılan grup III antiaritmiktir. Amiodarona bağlı pulmoner toksisite uzun süreli ve yüksek doz kullanımda ortaya çıkan, hayatı tehdit eden bir komplikasyondur. Bu yazıda, düşük doz amiodaron kullanımına bağlı olarak pulmoner toksisite gelişen ve başarı ile tedavi edilen bir olguyu sunduk.
Amiodarone is a group III anti-arrhythmic drug which is used for arrhythmia. The pulmonary toxicity due to amiodarone is the major complication which threats the life. Long-term and high dose usage causes pulmonary toxicity. In this report, we present a case of successfully treated pulmonary toxicity which developed after low-dose amiodarone.

12.A Case of Recurrent Plasmacytoma with Endobronchial Involvement
Hülya Deniz, Özlem Erçen Diken
doi: 10.5505/respircase.2016.38358  Pages 121 - 124
Ekstramedüller plazmositom ve/veya endobronşiyal plazmositom çok nadir tanılardır. Bu olguyu plazmositomun bu nadir durumu nedeni ile sunuyoruz. On yıl önce sağ vokal kordda iki yıl önce nazofarenkste ekstramedüller plazmositom tanısı almış olan hasta kliniğimize hemoptizi nedeniyle yönlendirildi. Toraks bigisayarlı tomografisinde sağ ara bronşta şüpheli lezyon görülmesi üzerine bronkoskopi işlemine alındı. Bronkoskopide sağ ara bronş distalinde geniş tabanlı polipoid lezyon izlendi. Endobronşiyal polipoid lezyondan alınan biyopsi incelemesi plazmositozisi gösterdi. Extramedüller plazmositom kemik iliği dışında herhangi bir yumuşak dokuda yerleşmiş plazmositomdur ve üst solunum yolları en sık tutulan bölgelerdir. İngilizce literatürde sadece altı adet endobronşiyal plazmositom olgusu vardır.
Extramedullary plasmacytomas and/or endobronchial plasmacytomas are rare conditions. We present this case due to its rarity. The patient who was diagnosed with extramedullary plasmacytoma of the right vocal cord ten years ago and nasopharynx two years ago was referred to our unit with hemoptysis. A suspicious lesion was detected in the right intermediate bronchus in the thoracic computed tomography (CT) scan and bronchoscopy was performed. A wide-based polypoid lesion in the distal part of the right intermediate bronchus was observed. Examination of the biopsy samples from the endobronchial polypoid lesion showed the presence of plasmacytosis. Extramedullary plasmacytomas are those which involve any soft tissue other than the bone marrow with the upper respiratory tract, being the most frequent site of extramedullary involvement. There are only six cases of endobronchial plasmacytoma in the English literature.

13.A Case of Herpes Zoster Associated with Thoracic Trauma
Murat Türk, Gazi Göktuğ Ceylan, Celal Buğra Sezen
doi: 10.5505/respircase.2016.22590  Pages 125 - 127
Herpes Zoster (zona), kimlerde gelişeceği önceden tahmin edilemeyen ani başlangıçlı bir hastalıktır. İleri yaş ve immünsüpresyon dışındaki risk faktörleri net değildir. Travma sonrası erken dönemde görülme sıklığının artabileceği bildirilmiştir. Bu yazıda künt toraks travması sonrası gelişen zona olgusu sunuyoruz.
Herpes Zoster (zona) is an unpredictable disease with sudden onset. Risk factors other than older age and immunosuppression are still not clear. Its frequency may increase early after an injury. Herein, we present a zona case developed after a blunt thoracic injury.

14.INTERACTIVE CASE REPORT: A Case of Thoracic Empyema due to Streptococcus constellatus
Efsun Gonca Uğur Chouseın, Sinem İliaz, Sakine Yılmaz Öztürk, Ayşe Bahadır, Mediha Gönenç Ortaköylü, Belma Akbaba Bağcı, Emel Çağlar
doi: 10.5505/respircase.2016.39306  Pages 128 - 131
Atmış bir yaşında konjenital nörolojik defisitli, mental retarde erkek hasta, bir haftadır olan öksürük, hırıltılı solunum, ateş, ajitasyonla başvurdu. Yatırılarak plöropnömoni ve solunum yetmezliği tanıları ile ampirik antibiyotik, bronkodilatör ve oksijen tedavisi başlandı. Torasentez ile ampiyem niteliğinde sıvı alındı, kapalı tüp torakostomi uygulandı. Ağız bakımının yapılmadığı öğrenilen hastada sıvıda Streptococcus constellatus izole edildi. O güne kadar kliniği ve enfeksiyon göstergeleri düzelmeyen has-tanın tedavisinin değiştirilmesi planlandı. Literatürler ışığında etkenin betalaktam inhibitörleri, makrolidler ve metronidazol gibi ajanlara dirençli olabileceği göz önüne alınarak antibiyoterapisi değiştirildi. Olgu; genel durumunun düzelmesi, enfeksiyon göstergelerinin düşmesi, sıvının azaldığının görülmesi, kültürünün negatifleşmesi, tüpünün çekilmesi sonrasında kontrole gelmek üzere taburcu edildi. Nörolojik defisitli hastalarda ağız hijyeni yapılmadığında; normalde patojen olmayan Streptococcus constellatus gibi mikroorganizmaların mortal seyreden ampiyem gibi tablolara yol açabileceğini, elimizde bir antibiyogram olmasa da etkenin izolasyonunun uygun antibiyotik seçimi konusunda bize yol gösterebileceğini hatırlatmak amacı ile olgumuzu sunmaktayız.
A 61–year-old mentally retarded man with congenital neurological disability presented with cough, wheezing, fever, and agitation for one week. The preliminary diagnosis was bronchopneumonia and respiratory failure and a treatment consisted of empiric antibiotics, bronchodilators, mucolytics and oxygen therapy was initiated. Thoracentesis revealed empyema and a closed tube thoracotomy was placed. Streptococcus constellatus was isolated from the pleural fluid. The patient was not on an oral care. Our microbiology laboratory reported the isolation of Streptococcus constellatus. According to the published literature on the re-sistance to the first-line antibiotics such as beta-lactam inhibitors, macrolides, and metronidazole, antibiotics were changed accordingly. The patient's overall condition improved, the markers of infection normalized, the amount of pleural effusion regressed, and culture of pleural effusion became sterile. After the removal of the thoracic tube, he was discharged from the hospital. Patients with neurological disabilities lacking proper oral hygiene are at high-risk for mortality-bearing diseases such as empyema secondary to non-pathogenic bacteria, including Streptococcus constellatus. Isolating the causative microorganism can guide the antibi-otic therapy where the antibiotic susceptibility testing is not available.

15.A Case of Sternal Cleft
Atalay Şahin, Menduh Oruç, Ahmet Erbey, Fatih Meteroğlu
doi: 10.5505/respircase.2016.43255  Pages 132 - 134
Sternal kleft sternal çubukların tamamen veya kısmi birleşme yetersizliğinden oluşan nadir doğumsal bir anomalidir. Abdominal ve/veya torasik malformasyonlarla beraber olabilir. Klinik özellikler eşlik eden bozukluklara bağlıdır. Erken onarım daha iyi sonuçlar verir. Cerrahi tedavi uyguladığımız sternal kleftli üç aylık kız çocuğu olgusunu sunuyoruz.
Sternal cleft is a rare natal abnormality resulting from complete or partial failure of the sternal bars to fuse. It may occur with abdominal and/or thoracic malformations. Clinical features may vary depending on the associated disorders. Early repair may yield better results. Herein, we present a three-month-old girl with sternal cleft operated.

16.INTERACTIVE CASE REPORT: Left Subclavian Artery Aneurysm after Gunshot Injury
Muharrem Çakmak, Atilla Durkan, Bülent Öztürk, Kerem Toprak, Fırat Ayaz, Mehmet Nail Kandemir
doi: 10.5505/respircase.2016.08870  Pages 135 - 138
Subklavian arter anevrizmaları (SAA) nadirdir. SAA'da, en sık etiyolojik nedenler olarak, ateroskleroz ve torasik outlet sendromu bildirilmiştir. Travma nedenli, özellikle de ateşli silah yaralanmasına bağlı penetran yaralanma sonrası SAA'lar çok daha nadirdir. SAA'larda en yaygın semptom, göğüs ve omuz ağrısıdır. Rüptür, tromboz gelişimi, periferal emboli ve üst ekstremitelerde iskemi başlıca komplikasyonlardır. Tanıda, akciğer grafisi, arteriografi, bilgisayarlı tomografi ve anjiyografi kullanılır. Tedavi cerrahi ya da endovasküler stent uygulaması şeklindedir. Burada, ateşli silah yaralanması sonrası ortaya çıkan sol subklavian arter anevrizması olgu-sunu sunduk.
Aneurysms of the subclavian artery (ASA) are uncommon. The most common etiological factors of ASA are atherosclerosis and Thoracic Outlet Syndrome. A gunshot wound is an extremly rare in etiology. The most common symptoms are chest and shoulder pain. The main complications are rupture, thrombosis, embolism, and peripheral ischemia in the upper extremity. Chest X-ray, arteriography, computed tomography, and angiography are used for the definite diagnosis. Treatment is surgical or endostent application. Here, we present a case with the left ASA after a gunshot injury.

17.Malignant Mesothelioma Diagnosed with Skin Biopsy
Bülent Öztürk, Muharrem Çakmak, Atilla Durkan, Serdar Onat, Refik Ülkü
doi: 10.5505/respircase.2016.68725  Pages 139 - 143
Malign plevral mezotelyoma plevranın kötü huylu tümörüdür. Tanı plevra biyopsi ile konur. Cilt metastazı ile klinik bulgu veren ve cilt biyopsisi ile tanısı konulan mezotelyoma olgusu çok nadirdir. Burada, cilt metastazı ile gelen ve ciltteki lezyondan alınan biyopsi ile mikst tip mezotelyoma tanısı konulan olguyu sunduk.
Malignant pleural mesothelioma is a malignant tumor of the pleura. Diagnosis is made by pleural biopsy. Malignant mesothelioma cases presenting with clinical findings with skin metastasis with a confirmed diagnosis through skin biopsy are extremely rare. Herein, we present a case diagnosed with mixed mesothelioma with skin biopsy with skin metastasis.

18.Slow Growing Pulmonary Nodule: Intrapulmonary Solitary Fibrous Tumor
Havva Yücel, Nilgün Yılmaz Demirci, Yurdanur Erdoğan, Funda Demirağ, Ülkü Yılmaz, Aydın Yılmaz, Çiğdem Biber
doi: 10.5505/respircase.2016.25633  Pages 144 - 148
Soliter fibröz tümörler (SFT) plevranın nadir görülen lokalize tümörlerindendir. Genellikle visseral plevra kaynaklı olup bir sapla plevral boşluğa doğru büyüme eğilimindedirler. Tümörün visseral plevradan parankim içine uzanım göstererek büyümesi nadirdir; bunun yanısıra histolojik olarak viseral plevra bağlantısı olmadan tümörün direkt intrapulmoner gelişimi ise bundan çok daha nadir bir durumdur. Hastaların çoğu asemptomatik olup lezyon göğüs radyografilerinde tesadüfen görülür. Elli iki yaşındaki erkek hastamız, pulmoner nodül nedeni ile 1,5 yıldır takip edilmekteydi. Hastanın nodül boyutlarında büyüme olması nedeni ile transtorasik biyopsi yapıldı ve sonucu SFT olarak raporlandı. Pulmoner wedge rezeksiyonu ile de intrapulmoner SFT olarak kesinleşti. Yavaş büyüyen periferik yerleşimli pulmoner nodül tanısı ile takip edilen hastanın nodül boyutunun küçük olmasına rağmen preoperatif olarak transtorasik biyopsi ile SFT tanısı konması, cerrahi sonrası tanının intrapulmoner SFT olarak raporlanması ve SFT’ lerin özelikle de intrapulmoner gelişimli olanlarının nadir görülmesi nedeni ile bu olguyu sunmayı uygun bulduk.
Solitary fibrous tumors (SFTs) are rare and localized neoplasms of the pleura. They usually grow from the visceral pleura and attached here by a pedincule, growing through the pleural space. The growth of the tumor from visceral pleura through the inside of parenchyma is rare and direct intrapulmonary growth of the tumor without histologically proven connection with the pleura is extremely rare. Most patients are asymptomatic and lesions are seen incidentally in chest radiography. A 52-year-old male patient was followed for 1.5 years for a pulmonary nodule. Transthoracic biopsy was performed due to a further growth in the nodule size and the result was reported as a SFT. Pulmonary wedge resection confirmed the diagnosis of an intrapulmonary SFT. We present this case, as the diagnosis of SFT of a slowly growing peripheral pulmonary nodule was made with transthoracic biopsy preoperatively and confirmed surgically as an intrapulmonary SFT and due to the rarity of intrapulmonary SFTs.

LETTER TO EDITOR
19.A Rare Cause of Dyspnea: A Giant Vocal Polyp
Kerem Kökoğlu, Irfan Kara, Şerife Seçil Karabulut, Sedat Çağlı, İmdat Yüce
doi: 10.5505/respircase.2016.53315  Pages 149 - 150
Abstract |Full Text PDF

LookUs & Online Makale