e-ISSN 2147-2475
Volume : 13 Issue : 3 Year : 2024

Quick Search




Fibrotic Hypersensitivity Pneumonia: Three Cases Diagnosed Histopathologically [Respir Case Rep]
Respir Case Rep. 2024; 13(3): 133-140 | DOI: 10.5505/respircase.2024.82856

Fibrotic Hypersensitivity Pneumonia: Three Cases Diagnosed Histopathologically

Coşkun Doğan, Göksel Menek
Istanbul Medeniyet University Faculty of Medicine, Department of Pulmonology, Istanbul, Turkey

Hypersensitivity Pneumonia is a lung disease with two forms – fibrotic and non-fibrotic – which predominantly progress with lymphocytic infiltration and granulomatous inflammation as a result of both humoral and cellular response following the exposure of susceptible individuals to any antigen. In cases with the appropriate clinical features, high-resolution lung tomography can aid the diagnosis. Coarse reticulations with irregular linear opacities/lung distortions, traction bronchiectasis and honeycombing, centrilobular nodules, ground glass densities, mosaic perfusions and air imprisonment areas can be counted among the most significant radiological features. Treatment withdrawal is the basis for corticosteroids or immunosuppressive therapies, while antifibrotic agents hold promise as new treatment options in the future. In the present study, the diagnosis, imaging and treatment characteristics of three cases with Hypersensitivity Pneumonia diagnosed using different histopathological methods are reviewed in the light of current literature.

Keywords: Fibrosis, Hypersensitivity Pneumonia, Interstitial lung diseases

Fibrotik Hipersensitivite Pnömonisi: Histopatolojik Tanılı Üç Olgu

Coşkun Doğan, Göksel Menek
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı İstanbul, Turkey

Hipersensitivite Pnömonisi; Duyarlı bireylerde, herhangi bir antijene maruz kaldıktan sonra meydana gelen hem humoral hem hücresel yanıt sonucunda ağırlıklı olarak lenfositik infiltrasyon ve granülomatöz inflamasyon ile seyreden fibrotik ve non fibrotik iki formu olan bir akciğer hastalığıdır. Uygun klinik özellikleri taşıyan olgularda yüksek rezolüsyonlu akciğer tomografisi tanıda çok yardımcıdır. Düzensiz lineer opasiteler/akciğer distorsiyonu ile birlikte kaba retikülasyonlar, traksiyon bronşektazisi ve bal peteği, sentrilobüler nodüller, buzlu cam dansiteleri, mozaik perfüzyon ve hava hapsi alanları önemli radyolojik özellikleri arasındadır. Tedavisinde etkenden uzaklaşma, kortikosteroidler veya immünsüpresif tedaviler temeli oluşturur iken, antifibrotik ajanlar gelecekteki yeni tedavi seçenekleri açısından umut vadetmektedir.
Bu yazıda, tanısı farklı histopatolojik yöntemler ile koyulan üç Hipersensitivite Pnömonisinin tanı, görüntüleme ve tedavi özellikleri güncel literatür eşliğinde gözden geçirilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Fibrozis, Hipersensitivite Pnömonisi, İntertisyel akciğer hastalıkları

Image Slices of the Case

Olgu-1


Olgu-2


Olgu-3




Corresponding Author: Coşkun Doğan, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE
LookUs & Online Makale